LALVIN QA 23 – USPEŠNO FERMENTIRA VRLO IZBISTRENU ŠIRU
Kvasac QA23 je selekcionisan u Portugalu, na Univerzitetu Tras os Montes e Alto Douro (UTAD) u saradnji sa vinogradarskom komisijom rejona Vinhos Verdes.
MIKROBIOLOŠKA SVOJSTVA
- Saccharomyces cerevisiae
- Kiler aktivnost je prisutna, što omogućava odličnu dominaciju nad spontanom mikroflorom koja bi mogla svojim nusproduktima bitno uticati na kvalitet vina u negativnom smislu
- Kinetika fermentacije je jednolična, završava suvim vinom, u širokom temperaturnom rasponu
- Optimalna temperatura fermentacije je 15-32 °C, ali može se odvijati i na 10 °C ako je katabolizam šećera kontrolisan od strane enologa
- QA23 može fermentirati i širu koja je vrlo siromašna azotom, odnosno šire koji su prošli centrifugu, vakum filter ili jače bistrenje
- Ovo svojstvo daje kvascu QA23 mogućnost da se koristi u fermentaciji mnogih belih vina
FIZIČKA SVOJSTVA
- Nema penjenja, što omogućava maximalno iskorištavanje kapaciteta
- Kvasac odlično sedimentira, ostavljajući bistro vino
ENOLOŠKA SVOJSTVA
- Alkoholna ferm. do 13-14 vol.%
- Stvara neznatnu količinu jedinjenja koji vežu SO2, isparljive kis. manje od 0.2 g/l, mala mogućnost stvaranja H2S-a
- Mala proizvodnja sekundarnih metabolita
- QA23 stvara prilikom rasta i razmnožavanja značajnu količinu enzima b-glukozidazu, koji oslobađa vezane terpene u muskatnim sortama dajući više voćnih sortnih aroma u vinu
Kvasac QA 23 UPOTREBA
- Za proizvodnju belih vina, koja karakterizira svežina, voćnost, čistoća
- U Portugalu i u Evropi kvasac QA23 se koristi u proizvodnji belih vina laganih za piće, sa lepim mirisima i čistom aromom
- QA23 je u početku primjenjivan u području Armagnac, za proizvodnju vina namjenjenih Nemačkom i Engleskom tržištu, na sortama Colombard i Ugni Blanc
- U Bordeaux regiji QA23 se koristi za fermentaciju Sauvignona Blanca
- Isto tako Semillon i Muskatne sorte daju odlična vina fermentirajući sa QA23
- Odličan za tamjaniku, moravu, smederevku, rizling
- QA23 se sada sa uspehom koristi u velikom broju zemalja sveta
PROIZVODNJA RAKIJE
- Odličan izbor za rakiju od Dunje, jer najbolje sačuva aromatske materije
Brzina fermentacije
brza
Proizvodnja glicerola
visoka
Kompatibilnost sa MLF-om
Strogo se preporučuje
Potrebe azota
niske
Tolerancija na alkohol
16%
Isparljiva kiselina
niska
Proizvodnja SO₂
niska
Maks. Temperatura
28 ° C
Min. Temperatura
14 ° C
Pogodnost za ko-inokulaciju
Veoma se preporučuje
Proizvodnja acetaldehida
niska
3 reviews for Kvasac Lalvin QA 23
(verified owner)
(verified owner)
(verified owner)