Meni

0

+381 60 68 45 678

+381 63 84 33 101

Pon - Pet: 08 - 15:30h

Praznicima ne radimo

Poštovani kupci, na telefonima nećemo biti dostupni do 20.06.2024, ali sve što u ovom periodu poručite direktno na sajtu biće Vam isporučeno na vreme. Za sva dodatna pitanja možete nam pisati na mejl budisinsrdjan@gmail.com

Razblaživanje rakije

Kalkulator razblaživanja rakije
Formula za razblaživanje rakije

Količinu rakije koju imate pomnožite sa njenom jačinom, a onda podelite sa željenom jačinom i dobićete ukupnu količinu nakon razblaživanja.

Sada od te ukupne količine oduzmite trenutnu količinu rakije i dobićete količinu vode koju treba dodati da bi se razblažila rakija na željenu jačinu.

PRIMER
Imate 120 litara rakije jačine 60% i hoćete da bude 45%.

Postupak je sledeći:
Korak 1 -> (120l x 60%)/45% = Ukupna količina rakije
Korak 2 -> Ukupna količina rakije – 120l = Potrebna količina destilovane vode

Rezultat primera:
40 litara

Priprema rakije za svodjenje na pitku jačinu

Destilacija rakije do pitke jačine predstavlja poslednji korak u procesu proizvodnje nakon što smo pažljivo izvršili fermentaciju i destilaciju, te ostavili da rakija prođe kroz proces stabilizacije i faze odležavanja, starenja, te finalizacije i filtracije. Ovaj aspekt proizvodnje postaje sve izazovniji za mnoge ljubitelje rakije i često predstavlja tačku gde se mogu napraviti značajne greške ili oštetiti kvalitet rakije. Takođe, može poslužiti za korekciju manjih nesavršenosti koje mogu proizići iz voća ili uslova tokom sazrevanja voća, kao što su promenljive vremenske prilike.

**Očuvanje aromatskih komponenti**

Korišćenjem specijalno odabranih kvasaca, strogo kontrolisane fermentacije i optimalne destilacije, postižemo rakiju bogatu aromatskim komponentama. Često se dešava da ove komponente budu prisutne u višku, ali je važno očuvati ih tokom procesa razblaživanja i eventualne filtracije. Kvalitet rakije direktno utiče na rizik od zamućenja tokom razblaživanja, i primetna je razlika u aromi između početka i kraja celog procesa. Minimiziranje gubitaka u aromi i očuvanje kvaliteta su ključni ciljevi koji se postižu pažljivim pristupom.

**Optimalno trajanje razblaživanja**

Prvi korak je precizno određivanje trajanja procesa razblaživanja, a to zavisi od starosti rakije. Starije rakije zahtevaju duže vreme za postepeno snižavanje jačine, s obzirom na njihovu složeniju hemijsku strukturu. Mlađe rakije, s druge strane, treba ostaviti na višim jačinama alkohola duže vreme kako bi se razvijale. Očuvanje ravnoteže tokom dodavanja vode je ključno, jer svako dodavanje vode predstavlja stres za rakiju i zahteva vreme za ponovno uspostavljanje ravnoteže između alkohola i vode.

**Složeni proces medjumolekularnih veza i promena**

S obzirom na to da alkohol i voda čine osnovne komponente rakije, dok aromatske materije čine manji deo ukupnog sastava, dodavanje vode može značajno uticati na medjumolekularne veze između njih. Molekuli odgovorni za arome su često znatno veći i manje brojni u poređenju sa molekulima alkohola i vode, pa dodavanje vode može “zaključati” ove arome i učiniti ih manje dostupnim čulima mirisa i ukusa. Ovaj složeni proces uključuje različite hemijske interakcije, uključujući polarne i nepolarne molekule, medjumolekularne veze, solvataciju, rastvorljivost i temperaturne faktore.

**Preporuke za razblaživanje i završne faze**

S obzirom na sve faktore, opšta preporuka je da se rakija nikada ne razblažuje za više od 5% v/v alkohola odjednom i da između svakog razblaživanja bude minimalno 15 dana. Na primer, za spuštanje sa 65% na 40% v/v, potrebno je minimum 60 dana. Za jačine ispod 50% v/v, preporučuje se postepeno razblaživanje za najviše 1-2% v/v po koraku. Ukupno, ovaj proces može trajati oko 3 meseca za rakiju stariju od godinu dana.

**Tehnika dodavanja vode**

Nakon razblaživanja, rakiju treba ostaviti da se stabilizuje najmanje 15 dana, a nakon filtracije dodatnih 15 dana kako bi se ravnoteža vratila. Za rakije starije od godinu dana, ovaj proces može potrajati najmanje godinu dana. Pravilna tehnika dodavanja vode podrazumeva izjednačavanje temperature vode i alkohola, a vodu treba dodavati polako uz neprestano mešanje alkohola i vode i grupisanje teže rastvorljivih materija koje dovode do zamućenja.

Razblaživanje rakija od Kajsije – Kajsijevače

Pravilna manipulacija kajsijevačom zahteva pažljiv pristup nakon odgovarajućeg perioda sazrevanja. U slučaju inertnih sudova, optimalno je nakon otprilike godinu i po dana razmatrati postupno smanjenje alkoholne jačine kajsijevače kako bismo je doveli do pitke konzistencije. Za kajsijevaču koja sazreva u hrastovim buradima, primenjujemo standardne procedure za starenje destilata, prateći planirani vremenski okvir.

Bitno je istaći da je kajsijevača posebno podložna pojavi opaliscencije ili zamućenja. Stoga je preporučljivo da ovo razblaživanje sprovedemo postepeno, koristeći više manjih etapa, sa svakim razblaživanjem za najviše 5%. Ako jačina alkohola padne ispod 48% v/v, smanjenje treba izvoditi sa maksimalno 1%, uz što veće vremenske razmake između svakog koraka.

Finalna jačina kajsijevače zavisi od vrste kajsija i njihovog kvaliteta, ali obično se kreće između 43% i 44%. Održavanje ove jačine je ključno, jer kajsijevača koja je slabija od toga može imati neugodan, bljutav ukus.

Razblaživanje rakija od kruške (viljamovke)

Spuštanje na pitku jačinu za Viljamovku zahteva poseban pristup, s obzirom na njenu osetljivost i karakteristike. Prva faza ovog procesa trebala bi biti odložena najmanje 6 meseci, a procedura se treba izvoditi postupno, uz što duže vremenske intervale i u više koraka.

Viljamovka razvija svoju punu lepotu kada dostigne jačinu od 40 do 42% alkohola posle dve godine odležavanja. Imajte na umu da je Viljamovka veoma osetljiva na sunčevu svetlost i visoke temperature, pa je važno voditi računa o ovim faktorima kako pri odležavanju, tako i pri izboru ambalaže i uslovima skladištenja.

0