U ponudi imamo 15 najprodavanijih muljača za grožđe u Srbiji

U ponudi imamo 15 najprodavanijih muljača za grožđe u Srbiji

Besplatna dostava za sve profesionalne i hobi muljače.  Rok isporuke je 4-5  radna dana.
Možete poručiti preko sajta ili nas pozvati na broj: 063/84-33-101

 

 

Muljača za grožđe na manualni pomogon ili električna muljača za grožđe?

Odgovor na ovo pitanje ne možete da dobijete od nekog prodavca jer je njemu u cilju da što više zaradi i proda što skuplju mašinu. Zato odluku električna ili ručna muljača za grožđe dajete sami sebi a mi samo možemo da vam pomognemo u donošenju te odluke.

Razlika je osim u pogonu naravno i u ceni. Ručne muljače se kreću u cenovnom opsegu od 80 do 250 evra, dok cene električnih muljača za grožđe idu od 300 do pozamašnih 3000 evra.

Ručna muljača, kome je potrebna?

Ručna muljača za grožđe uopšte nije mašina koju ne treba uzimati u obzir. Posebno je pogodna za rakijaše i neimare vinskih podruma koji tek ulaze u ove vode ili imaju sopstvene hobi zasade ovog viševekovnog voća našeg podneblja koja ne prelaze 2-3 hektara. Većina naših domaćina baš gleda neki od ovih modela.

Svaki od njih funkcioniše po sličnom principu, sastoji se od većih i manjih zupčanika koji naležu jedan na drugi i olakšavaju okretanje ručice same mašine. Nešto slično kao zupčanici u  mehanizmu sata. A sve se okreće preko zamajca.

Postoje i drukčije pravljene muljače kojima se orbtna snaga prenosi preko zupčastog kaiša. Prednost ručne muljače osim cene je i ta što se može koristiti bukvalno bilo gde čak i na nepristupačnom terenu jer ne zahteva napajanje električnom energijom. Za ljude koji žele da uživaju u svakom momentu pravljenja vina natenane ovo je idealan izbor.

 

Koliko grožđa može da samelje ručna muljača za grožđe?

Sve zavisi koliko brzo možete da okrećete zamajac a drugom rukom da ubacujete voće 🙂  Šalu na stranu, za ručne muljače karakteristike proizvođača  a i naše iskustvo govori da je to oko pola tone po radnom satu dok za električne muljače varira od njihove snage i ide od 1 do 3 tone po satu.

Ako ste hobi proizvođač vina, možda je najbolje da razmišljate o kupovini nekog modela ručne muljanje pa kako se posao bude širio da razmišljate o o muljači na elektro pogon.

Prvi deo je „usisni“ koš koji prekriva između četvrtine i polovine valjka. Kiselina grožđa ne prašta zato usisni „levak“  treba biti napravljen od debljeg profila prefarbanog lima ili posebne legure čelika otporne na rđu, jake grožđane sokove i kiseline.

Nerđajući inoks (čelik) osim što je otporan na koroziju, higijenski je materijal koji se koristi bukvalno svuda i u medicini i prehrambenoj industriji jer se veoma lako pod mlazom vode čisti i održava, izdržljiv je i pre svega u spada u ekološki prihvatljive materijale koji je u skladu sa očuvanjem životne sredine jer se potpuno reciklira.

 

Muljača za grožđe sa odvajanjem peteljki ili ne?

Postoji još jedna podela muljača a to je da li u svom procesu ceđenja ploda odvajaju peteljku ili ne. Muljače za grožđe sa odvajanjem peteljki su univerzalnije, za nijansu skuplje ali štede vreme.

Prilikom muljanja belih sorti grožđa mora se voditi računa da ne dođe do drobljenja semenki ploda pa muljanje treba podesiti tako da se plodovi samo izgnječe. Tokom muljanja dobija se kljuk koji kod belog grožđa što pre treba iscediti.

Za razliku od belog kod crnog grožđa odvajanje se najkasnije vrši  tokom samog muljanja. Bitno je da se crveni kljuk ne podvrgava ceđenju kao kod belog grožđa.

Da rezimiramo odvajanje peteljki od ploda se vrši u toku samog muljanja, nikako ni pre ni posle.

Naravno postoji i nezavisna mašina za odvajanje petljki ne samo kod grožđa nego i šljiva i drugog koštunjavog voća….

Tipovi valjaka, njihove prednosti i mane

Može se reći da valjci imaju jednu od najvažnijih uloga u celom sklopu mašine. Mogu biti izrađeni od plastike ili aluminijuma. Valjci pravljeni od plastike nisu idealno rešenje jer se vremenom troše i deformišu u kontaktu sa koštunjavim voćem čije su koštice čvrste. Ovo isto važi i za valjke koji su plastificirani ili farbani.

Najdugovečnije i najbolje rešenje su valjci izrađeni od legure aluminijuma. Još početkom industrijske revolucije otkriveno je da aliminijum nije toksičan metal.

Baš ta osobina je omogućila aluminijumu da se korisiti u izradi kuhinjskih alatki a da pri tom nisu štetni po zdravlje. Zbog te osobine je moguće korišćenje aluminijuma u direktonom kontaktu sa hranom. Ovaj metal ima visoku otpornost prema koroziji na površinima izloženim spoljašnjim uticajima. Na njegovoj površini se formira tanak sloj oksida koji sprečava dalju oksidaciju. Isto tako treba da znamo da je to metal neverovatno otporan na vremenske uslove.

Valjci od aluminijuma poseduju rebra. Prečnik rebara mora biti minimum polovine prečnika bobice. Jedna od bitnijih stavki kod kupovine muljače za grožđe je baš ta – veličina prečnika rebara.

Ako je 10 milimitera onda bobica samo delimično puca i nije izgnječena do kraja. To je loše. Minimalni prečnik valjka koji adekvatno gnječi bobice voća je oko 100 milimitera. Naravno, ne smeta da bude i veći od 100 milimetara, šta više.

U prevodu što je veći prečnik valjka on dugotrajnije i kvalitenije gnječi bobicu. Korak valjka mora biti takav da se rebra naizmenično mimoilaze prilikom rotiranja. Druga bitna stvar kod valjaka je da razmak između njih mora biti „idealan“. Ni previše blizu ni predaleko.

Ako je preblizu valjci će gnječiti pored ploda i seme i peteljku što nam ne treba nikako. Sa druge strane, najveći razmak sme biti prečnik bobice. Moramo znati da postoje dva valjka (jedan veći, drugi manji).

Razmak između njih se meri  u odnosu na onaj manji prečnik valjka. Njihov razmak se podešava pomoću vijaka koji su preko torzionih opruga povezani sa centrom valjka. Pomoću vijaka se vrši fino podešavanje pritiska na valjke, jer pri većim brzinama, rebra zahvataju veću količinu grožđa, pa se valjci usled većeg pritiska više bobica razmiču. (Bitan element pre samog valjka je mešač koji rastresa i raspoređuje masu pre nego što uđe u valjke na gnječenje)

Zašto se uopšte odvajaju peteljke?

Peteljke se odvajaju zato što sadrže tanine koji daju vinu oštar i gorak ukus.

Električna muljača za grožđe

Mnogi voćari koji su proširili svoje zasade ili svoju prozvodnju,  digli na viši nivo, žele da ubrzaju proces ceđenja i odlučuju se za muljače  za grožđe na električni pogon.

Električne muljače se osim po kapacitetu razlikuju i po snazi.  Tako modeli italijanskog proizvođača „Enoitalia“ na elektro pogon su (ENO1/M, ENO3/M, ENO15) imaju različitu moć i brzinu gnječenja. Jedno je zajedničko, sve uredno rade za šta su kupljene ali ipak postoje i određene razlike.

Električna muljača za grožđe Enoitalia ENO3 ima jačinu od 1 konjske snage koja sa kapacitetom od 1000 do 1200 kilograma grožđa po satu što znači da može da samelje jedan hektar  za nekih 10 do 15 sati.

Da li se isplati da se kupi polovna muljača za grožđe?

Najjeftinji auto je nov auto, reči su čuvenog Henrija Forda. Verovatno ovu umotvorinu možemo preneti i na prese za ceđenje voća.

Kada kupujete polovan auto, bez obzira što je star 10 godina i prešao samo 59 000 kilometara, vozila ga je baba koja je lečke imala kraću levu nogu pa nije lepo dohvatala papučicu gasa i samim tim uvek ga je vozila na 2000 obrataja a počinje da se kvari, menjaju se dizne i ostale sitne popravke.

Kod nas se uvoze polovne muljače za grožđe koje su časno služile farmere po zemljama Zapadne Evrope  i kada je došlo vreme za remont koji nije jeftin više se isplati prodati preprodavcima siromašnijih zemalja Istočne Evrope pa ponovo uzeti nove.

U prevodu polovna muljača za grožđe je kao i kupovina polovnog automobila koji je prešao tamo negde 500 000 kilematara a onda se kod nas prodaje sa navodno pređenih 159 000 kilometara na satu. Jednostavno, mačka u džaku.

Ovo su samo neke smernice koje su vam nadam se, pomogle u vašoj odluci koju muljaču kupiti.

Call Now ButtonPozovite: 0638433101
X