Meni

0

+381 60 68 45 678

+381 63 84 33 101

Pon - Pet: 08 - 15:30h

Praznicima ne radimo

Poštovani kupci, na telefonima nećemo biti dostupni do 20.06.2024, ali sve što u ovom periodu poručite direktno na sajtu biće Vam isporučeno na vreme. Za sva dodatna pitanja možete nam pisati na mejl budisinsrdjan@gmail.com

Višnja- autor prof.Evica Mratinić

- 20%

660,00 RSD sa PDV-om

Cena sa dostavom: 1.010,00 RSD

  • Višnja je voće bogato korisnim supstancama, uključujući šećere, vitamine i organske kiseline.
  • Knjiga istražuje istorijat gajenja višnje, od rimskih vremena do savremenog doba.
  • Sadrži praktične savete o podizanju zasada višnje i tehnologiji gajenja.
  • Autorica analizira morfologiju i fiziologiju višnje, kao i različite sorte.
  • Knjiga naglašava značaj ekoloških faktora u proizvodnji i pruža smernice za pravilnu negu ovog voća.
Količina
Šifra proizvoda: Mil205p Kategorija: Oznaka:

Višnja- autor prof.Evica Mratinić

Autor daje vrlo preciznu kalkulaciju po kojoj se uložena sredstva vraćaju za četiri godine. Detaljno je predstavljena morfologija, fiziologija i sorte višanja kao i praktični saveti o podizanju zasada višnje, tehnologija gajenja, berba i čuvanje plodova.

Prve pisane podatke o gajenju višnje daje nam Plinije Stariji (I vek pre nove ere), koji Lucijusu Lukulusu pripisuje kao zaslugu donošenje višnje sa pribrežja Crnog mora u Rim. Odatle se vremenom širila i u druge zemlje Evrope i sveta. Danas se višnja gaji na svim kontinentima u umereno prohladnoj klimi.

Plod višnje je visoke biološke vrednosti. On sadrži: 12,-22% suve materije, 10-,13% šećera, 1,02-2,40% organskih kiselina, oko 0,2% taninskih materija, oko 0,3% pektinskih materija, od 0,7do 1,9% belančevina, oko 0,5% mineralnih materija, oko 15 mg vitamina C, velike količine bojenih materija antocijana (činioca vida), kao i drugih korisnih supstanci. Plod višnje je velike tehnološke vrednosti i predstavlja izuzetno pogodnu sirovinu za industriju prerade u sokove, kompote, slatka i rakiju, kao i za zamrzavanje, sušenje i konditorske proizvode. Plod nekih sorti višnje može da se koristi i kao stono voće.

SADRŽAJ:

1. UVOD

2. PRPOIZVODNJA VIŠNJE U SVETU

– Proizvodnja višnje u SR Jugoslaviji

3. MORFOLOGIJA VIŠNJE

– Koren

– Korenov vrat

– Stablo

– Deblo

– Kruna

– Grane i grančice

– Rodne grančice višnje

– List

– Pupoljci

– Cvet

– Plod

– Seme

4. EKOLOGIJA VIŠNJE

– Klima-podneblje

– Temperatura

– Padavine

– Svetlost

– Vetar

5. FIZIOLOGIJA VIŠNJE

– Periodičnost u životnom ciklusu višnje

– Periodičnost u godišnjem ciklusu višnje

– Period zimskog mirovanja

– Period vegetacije višnje

– Cvetanje višnje

– Oprašivanje višnje

– Oplođenje višnje

– Razvitak ploda i semena

– Formiranje cvetnih pupoljaka

– SORTE VIŠNJE

6. PODLOGE ZA VIŠNJU

– Generativne podloge

– Vegetativne podloge

7. PODIZANJE ZASADA VIŠNJE

– Priprema zemljišta

– Neposredna priprema zemljišta za sadnju

– Razmeštaj sorti višnje u zasadu

– Sadni materijal

8. NEGA MLADOG ZASADA VIŠNJE

– Formiranje oblika krune

9. NEGA VIŠNJE U RODU (TEHNOLOGIJA GAJENJA)

– Rezidba višnje

– Osobenosti rezidbe u osnovnim periodima života višnje

– Rezidba višnje po nameni

– Vreme izvođenja rezidbe višnje

Broj strana: 179
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 20 cm
Godina izdanja: 2010

ISBN: 86-7157-492-1

Težina 0,2 kg
Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Višnja- autor prof.Evica Mratinić”

Pitanja & Odgovori

Još uvek nema pitanja

Pitajte pitanje

Na vaše pitanje će odgovoriti predstavnik prodavnice ili drugi kupac.

Hvala Vam na postavljenom pitanju!

Vaše pitanje je prihvaćeno i biće odgovoreno uskoro. Molimo Vas da ne predajete ista pitanja više puta.

Greška

Warning

Dogodila se greška prilikom snimanja Vašeg pitanja. Molimo Vas prijavite grešku administratoru veb sajta. Dodatne informacije:

Dodajte odgovor

Hvala Vam na odgovoru!

Vaš odgovor je primljen i biće uskoro objavljen. Molimo Vas ne šaljite ponovo isti odgovor.

Greška

Warning

An error occurred when saving your answer. Please report it to the website administrator. Additional information:

0