Makaze za orezivanje

Makaze za orezivanje

Imamo original Lowe, Felco, Falket i Kuker makaze. Sve su uvezene iz Nemačke, Švajcarske i Italije. Uz makaza dobijate i garanciju, a za Lowe, Felco i Kuker besplatnu poštarinu.

Šaljemo brzom poštom na teritoriji cele Srbije, isporuka 3-4 radna dana.

Za kupovinu kliknite na željeni model makaza. 

Lowe Nemačke makaze Dostupni su i rezervni delovi

Falket Italijanske makaze Dostupni su i rezervni delovi

Due Cigni Italijanske Dostupni su i rezervni delovi

Stocker Italijanske Dostupni su i rezervni delovi

Tick Dostupni su i rezervni delovi

Grane se uvek bore da preuzmu prevlast u vašem vinogradu ili voćnjaku.

Zato su dobre makaze za orezivanje jedan od glavnih alata u ostavi svakog vinogradara i voćara, bilo da se orezivanjem bavite iz hobija ili vam je to profesija.

Pravilo kojeg se treba držati prilikom kupovine malih makaza za rezidbu jeste da se izbegavaju jeftini modeli sa cenom manjom od 15 Є, jer oni ne mogu obezbediti radnu upotrebu dužu od 60 radnih sati. Kvalitetan model makaza ima radni vek i preko 1800 radnih sati.

Ako uzmemo da je vreme rezanja oko 20 do 40 radnih sati po hektaru, godišnje u prosečnom voćnjaku, dolazimo do računice koliko bi mogle makaze za orezivanje trajati.



Za šta i kada koristimo makaze za orezivanje

Koristimo ih za orezivanje tj sečenje suvih delova stabala ili skraćivanje razgranatih biljaka da bi još više ubrzali njihov rast, zatim oblikovanje biljaka, uklanjanje  viška lastara vinove loze i raznih drugih zadataka u vinogradima i baštama.

Dva osnovna tipa:

Većina makaza za ručnu rezidbu može se svrstati u dva osnovna tipa: kuker i bajpas ali pored njih postoji još nekoliko kategorija makaza. Kod nas je uvrežena podela na male, velike i profesionalne makaze. Možda vam za sve vaše vinogradarske i voćarske potrebe bude potrebno više vrsta makaza i da ne mogu samo jedne da vam završe posao Makaze za orezivanje mogu da seku grane čak i  2-3 centimetara debljine.

 

Kvalitet i cena makaza za orezivanje voća:

Svake ozbiljne makaze, a to većina danas i jeste moraju da imaju kvalitetnu metalnu oprugu koja posle svakog stiska ručica vraća makaze u prvobitan oblik. Veoma je bitno da li je ta opruga prošla specijalna testiranja u laboratorijama gde mašina robot vrši stisak opruge a komjuter broji koliko hilljada puta feder može da izdži konstantan pritisak sličan onom na vinogrdarskom polju bez deformiteta.

U zavisnosti od koje je legure opruga napravljena varira i krajnja cena ovog oruđa. Ako makaze koje planirate da kupite nemaju feder između rukohvata ili u samom mehanizmu zaobiđite ih jer će vam posao učiniti trostruko dužim i težim. Postoje modeli makaza za orezivanje koje imaju izmenljive noževe pa jedan par sa više izmenjivih noževa može da završi različite zadatake u vinogradu ili voćnjaku.

Neki modeli makaza se sastoje samo iz dva dela tj i oštrica i rukohvat iskovani su iz jednog parčeta čelika. Ovako napravljen tip makaza je praktično neuništiv i može trajati godinama.







Podela makaza za rezanje voca i vinove loze:

Makaze za orezivanje u zavisnosti od potreba voćara ili vinogradara delimo u nekoliko kategorija.


  • Male: bajpas, rečet, kuker i anvil


  • Velike: loopers


  • Profesionalne makaze : pneumatske makaze za orezivanje i električne makaze za orezivanje koje u sebi sadrže bateriju koja se puni

Sve one imaju jednistvene nazive svuda u svetu pa ako se nađete na nekom sajmu u okruženju pod istim nazivom ih možete tražiti kao i na našem tržištu.


5 vrsta makaza za orezivanje od kojih neke morate imati

 

 


1. BYPASS makaze za orezivanje

Bypass su najpopularnije i najprilagodljivije na tržištu. Bajpas makaze se najčešće koriste u rezidbi vinograda i kod nas ih rezači nazivaju vinogradarske makaze. Imaju dva zakrivljena sečiva koja podsećaju na polumesec. Jedno sečivo je kao nož i veoma je oštro dok je drugo zatupljeno.

Sečiva klize jedan pored drugog kada se zatvaraju. Ovaj model makaza daje najravnije preseke kada su pravilno naoštrene. Ako mogu bez poteškoća da prerežu list papira to je dobar znak da su oštre. Ovaj jednostavan test neka vam bude reper za njihovu oštrinu.


Bajpas makaze za orezivanje


Prave rez koji je čist i ravan.  Na nekim modelima postoji graničnik, regulator, otvaranja rukohvata. Ne prave nikakva oštećenja na biljkama, idealna su za orezivanje vinove loze, orezivanje ruža, breze, bambusa, orezivanje ukrasnog nara, kao i mnogih drugih mekih biljaka.

Cena: Najosnovniji modeli mogu se naći ispod 1000 dinara u tom cenonvnom rangu preporučujemo model Falket Art 2096   ili Tick 40 .

Dok kod modela koji spadaju u profesionalni alat u vinogradu idu i preko 5000 dinara u toj klasi  preporučujemo legendarne Felco 2   i Felco 7 makaze.

Ekstra savet: Što su sečice bliže jedna drugoj pri otvaranju i zatvaranju to prave bolji rez.




2. Makaze za orezivanje KUKER i ANVIL

Kuker  i Anvil makaze rade po principu giljotine sa oba sečiva i ne zahtevaju napor kao Bypass modeli makaza. Idealne su za grane prečnika 10 milimetara. Kuker makaze za orezivanje se primenjuju za odsecanje debljih grana koje su zrele.

Ako sečemo granu deblju od 10 milimetara, 20-30 millimetara u prečniku, sečiva se znaju zaglaviti u stablu, tada primenjujemo sledeću taktiku: jednom rukom vršimo pritisak na granu a drugom pritiskamo makaze.

Kuker makaze imaju dva sečiva. Prave potpuno ravan rez, ali su teže od drugih makaza. Anvil i kuker makaze su jako sličnog oblika s tim da kuker makaze imaju nož i sa gornje i sa donje strane. Taj tip makaza  je najpopularniji kod rezača voća i zbog toga ih zovu voćarske makaze.

Tip Anvil dodatnim nožem

Sa obe strane makaza je sečivo i obe vrše pritisak i režu. Može se napraviti stisak postepenim oslobađanjem rukohvata zatim opet stisnuti bez oslobađanja oštrica. Kuker makaze za orezivanje su idealne za suve grane.

Kod novijih modela postoji i dugme sa strane kojim mogu da se zakoče kada su u položaju mirovanja. Ova mogućnost se najčešće koristi kada se makaze odlažu ili stavljaju u futrolu.

Zanimljivost ovih makaza je i ta što se na pojedinim modelim opruga ne nalazi između rukohvata tj sastavni je deo kućišta samih makaza, fluidno radi jer je natopljena mašću  pa je izbegnuta mogučnost bilo kakvog iskakanja opruge iz mehanizma.

Modeli i cene za preporuku:

U hobi klasi možemo preporučiti Tick 60  (Tip Anvil) koji ne košta preterano ali za neke osnovne potrebe završava posao u vašem voćnjaku.

U srednjoj klasi preporučujemo Falket Art 2209 (Tip Kuker) Italijanksog proizvođača Falket koji za osrednju cenu od 3480 dinara nudi standardan evropski kvalitet

U profi klasi preporučujemo model FELCO 31 (Tip Anvil) koji nam dolazi iz zemlje čuvene po vrhunskim satovima, ljubičastim kravama i čokoladama, Švajcarske. Odudaraju po ceni od druga dva brenda ali i nude veću udobnost u radu. Svaki detalj na njima je izrađen od čelika koji je prošao specijalan način obrade.






Tip Kuker

Neki od benefita ovakvih makaza su sledeći:


  • Lagana konstrukcija omogućava efikasno rukovanje bez obzira na koliko zahtevnoj lokaciji se nalazite.


  • Fino naoštrena glava za rezanje omogućava da se grane za orezivanje seku lako, efikasno i sigurno


  • Aluminijumska drška je pravljena iz jednog dela i dovoljno je robusna za orezivanje jačih i težih grana


  • FELCO je razvio svoju metodu termičke obrade i učvršćivanja specijalne vrste čelika koja pruža da ultra-oštro sečivo ostane dugotrajno


  • Pravi promer drški je dobijen specilajnim matematičkim formulama i došlo se do idealnog pritiska koji ne zahteva previše naprezanja, a sa druge strane klackalica sa lakoćom seče grančice vinove loze i voćki


  • Mekane gumirane ručke pružaju udobnost i sigurnost jer ne klizaju ni kada je ruka vlažna

 


3. Makaze za orezivanje grana REČET

Rečet makaze
Rečet makaze

Imaju specijalan mehanizam koji čini lakšim velike prečnike grana pri rezanju.  Postepenim stiskanjem možete napraviti rezove tako što će te otpuštati ručice makaza pa opet stisnuti i tako nekoliko puta a da se sečice ne pomeraju tj opuštaju. Narodski rečeno: “da više puta škljocnu”. Dosta su slične anvil makazama.

CENA:  Osnovni modeli ovakvih makaza idu od 15 do 20 evra, a profi rečet makaze za orezivanje mogu da koštaju od 40 do 60 evra.

Ručke takvih makaza su napravljene od aluminijuma i olakšavaju  samim tim rad u vinogradu ili voćnjaku. Noževi su i kod njih napravljeni od nerđajućeg čelika i ne dolazi do lepljenja smole koja se nalazi na granama biljaka.

 






4. Makaze za orezivanje Lupers (Velike makaze)

Lupers (Loopers) su makaze sa produženim drškama i zovemo ih velikim makazama za rezidbu jer treba upotrebiti obe ruke. Zbog produženih drški koriste se za rezanje grana koje se nalaze visoko na stablu ili u unutrašnjosti krošnje.

Odlične su za rezidbu višegodišnjih delova vinove loze, visokih stabala i grmova. Dugačke ručke omogućavaju orezivanje bez upotrebe velike snage. Velike makaze za orezivanje koriste se kao pomoćne makaze u rezidbi i mnogi ih zovu – pomoćne makaze.


Velike makaze hobi model

Hobi klasa Lupers makaza su one koje nemaju mehanizam tj oprugu. Samim tim, moramo koristiti svu svoju snagu i energiju za seču grana i svaki put ih otvarati i zatvarati.

Srednja klasa ovog teleskopskog modela u sebi  ima ugrađen mehanizam sa oprugom koja se ne nalazi između sečiva. Taj izum omogućava osobi koja ih koristi veći otvor i upola manji utrošak energije prilikom stiska nego osnovni model.

Visoka klasa teleskopskih makaza za orezivanje ima gumirane rukohvate, aluminijumske drške i mehanizam  koji olakšava  stisak 4 puta u odnosu na osnovni model pa sa ovim makazama možete raditi gotovo ceo dan u voćnjaku bez merdevina i sve obavljati sa zemlje. Orezivanje grana je idealno raditi pod blagom kosinom i samim tim oštećenje grane je svedeno na minimum.



5. Teleskopske makaze za orezivanje voca

Osim makaza sa dve dugačke drške za rezidbu sa zemlje koristi se teleskopske rezač koji ima jednu teleskopsku šipku na čijem kraju se nalaze makaze za orezivanje grana koje su nedostižne za obične i Lupers.

Otvaranjem teleskopa dobijate makaze dućine 4 metra ako na to dodamo našu visinu i raspon ruku što predstavlja seču grana na visnama preko 6 metara.

Pritisak na makazama se vrši pomoću kanapa. Postoji poluga pomoću koje se vrši pritisak na noževe. Na teleskopski rezač možemo prikačiti umesto makaza i testeru pa sa njom prerezati granu veće debljine.

Postoje modeli teleskopskih rezača koji imaju još jači mehanizam nego što je poluga sa užetom, a to je sistem lanac-karadan. One su zato i teže ali dobija se moć sečenja debljih grana. Treba proveriti da li je ručka od aluminijuma ili nekog jeftinog materijala.




Makaze za orezivanje – pneumatske

Spadaju u kategoriju profesionalnih makaza za orezivanje. Intenzivno se proizvode  zadnjih 30 godina. Njihova glavna karakterisitka je rad bez preteranog napora ali morate posedovati kompresor i dugačko crevo kojim dovodite pritisak u same makaze. Benefit pneumatskih makaza naročito dolazi do izražaja  kod orezivanja grana većih prečnika.

 

 


Anvil ili Bypass makaze?

Anvil makaze rade po principu noža gde oštrica prolazi kroz granu biljke i pravi ravan isečak. I Anvil i Bajpas rade na istom principu samo što anvil makaze imaju ravan nož dok bajpas imaju  polukružan nož i anvil makaze za orezivanje imaju samo jednu oštricu koja ulazi “u futrolu” tj u drugo sečivo.

 

Baјpas makaze za orezivanje rade dosta slično klasičnim makazma jer  dve oštrice prolaze jedna pokraj druge. Međutim, drugo sečivo Bajpas makaza je namerno zatupljeno.  Na prvi pogled ne izgleda da postoji velika razlika između ova dva modela ali su razlike ipak značajne.

 

Anvil makaze su sklone da lome svežu granu biljke, za razliku od bajpas makaza koje su idealne za orezivanje zelenog i živog rastinja, nvil makaze su baš one što tražite za suve i izumrle grane. Bajpas i kuker su najpopularnije, a anvil i rečet makaze se retko koriste kod nas.



Vrste  čelika od kojih se prave makaze za orezivanje:

50# je visko ugljenični čelik sa odličnim osobinama za izradu reznih alata koji se koriste u vinogradarstvu, voćarstvu.

65 Mn – čelik Manganski čelik odlikuje se velikom prokaljivošću, povećanom zateznom čvrstoćom i postojanošću.

SKS čelik je japanski ekvivalent američkom čuvenom 1080 čeliku i spada u grupu visokougljeničnih čelika sa sadržajem ugljenika 0.75-0.85%. Povećani sadržaj karbida znatno povećava otpornost prema abraziji i omogućava da čelik dostigne idealan odnos čvstoće sečiva zadržavajući osobine vrhunske oštrice. Zahvaljujući ovim karakteristikama ova vrsta čelika se koristi u izradi ručnog alata koji se koristi u obradi drveta.




Najpoznatiji svetski brendovi makaza za orezivanje

Falket: osnovana 1972. godine u Premani na severu Italije. Falket je svetski poznat brend u proizvodnji profesionalnog alata za orezivanje. Čuven je kao alat za orezivanje koji je veoma dugotrajan, dizajniran da pravi perfektne i precizne rezove, sa minimalnim uništavanjem grana.

U ponudi poseduju komlet rezervnih delova za jednostavnu i brzu zamenu koje vraćaju alatu originalne prvobitne performanse.

 

Felco: je švajcarska porodična firma  osnovana pre 75 godina davne 1945 godine. 1946 Feliks Felco je već izvozio svoje alate u Holandiju, Nemačku, Belgiju, Južnu Afriku i Izrael. 1948 kreiraju legendarne zakrivljene makaze pod nazivom Felco 2 pod kojim se i dan danas proizvode i prodaju u gotovo svim državama na planeti.

1966 prvi su patentirali revolucionarne makaze sa rotirajućim rukohvatima. U decenijama iza imaju bezbroj nagrada za kvalitet proizvoda i veliku prodajnu mrežu. 1991 lansiraju električne makaze za orezivanje.

 

Fiskars: 1915 godina se uzima kao rođendan komanije. 1967 Fiskars prvi u svetu proizvodi makaze sa plastičnim drškama i to narandžaste boje po kojoj ostaju poznati i do današnjih dana. Oni su trajno registrovali narandžastu boju svojih makaza u Finskoj, Americi i Kanadi.

Danas su njihovi proizvodi dostupni u preko 100 zemalja širom sveta i zapošljavaju 7600 ljudi u 30 različitih država.

 


Održavanje makaza za orezivanje

 

Dezinfekcija – Kao i svaki alat tako i makaze za orezivanje treba adekvatno održavati. Jedan od bitnih detalja koje mnogi voćari zaboravljaju je da se makaze posle svakog posla trebaju dezinfikovati. To je najbolje uraditi rastvorom asepsola (5% jačine) jer za razliku od alkohola ne nagriza oštrice predmeta.

 

Najjeftinija varijanta je da kupite litarsku flašu 100% asepsola pa da ga razblažujete sa vodom. Cena je koncetrovane flaše u apotekama i drogerijama je oko 250-300 dinara. Otprilike ide jedna rakijska čašica asepsola na litar vode. Prostom računicom se vidi da litar ovog rastvora može trajati godinama. Imaćete 33 litara sredstva za dezinfekciju za cenu jedne paklice duvana.

 

Oštrenje – sečiva makaza se oštre sa obe strane. Uvek to raditi sa ručnim brusom. Napominjemo da nikada makaze ne treba oštriti na električnoj brusilici.

Održavanje –  makaze treba redovno čistiti posle svakog korišćenja. Postoji nekoliko šrafova pomoću koji ih rastavljamo na segmente a zatim čistimo i podmazujemo jer su to delovi koji uvek trpe ternje pri svakom pokretu.


Call Now ButtonPozovite: 0638433101
X